Exoplaneten kunnen overvloedig leven beter herbergen dan de aarde, hebben wetenschappers ontdekt

Exoplaneten in ons universum zijn misschien de thuisbasis van een overvloed aan leven dat een gastvrijer thuis geniet dan bij ons op aarde, heeft verrassend onderzoek onthuld. Het nieuws kan helpen bij het zoeken naar buitenaards leven.

Onderzoekers zijn op zoek naar oceanen op exoplaneten die ‘de grootste capaciteit hebben om wereldwijd een overvloedig en actief leven te organiseren’, zegt geofysicus Stephanie Olson van de Universiteit van Chicago.

Haar team gebruikte speciale NASA-software om een reeks exoplaneten te modelleren om te zien welke het meest waarschijnlijk leven zouden ontwikkelen en ondersteunen. Dit leidde tot een “verrassende conclusie”, die onthulde dat “omstandigheden op sommige exoplaneten met gunstige oceaancirculatiepatronen beter geschikt kunnen zijn om leven te ondersteunen dat overvloediger of actiever is dan het leven op aarde,” aldus Olson.

Deze oceanen hebben een vergelijkbare opzwelling als die van de aarde, en omdat dit een opwaartse stroom van voedingsstoffen creƫert van de diepten van de oceanen naar de zonovergoten delen waar het fotosynthetische leven leeft, wat betekent dat er een voedingsbron is en meer biologische activiteit.

Uit het onderzoek bleek dat dikkere atmosferen, langzamere rotaties en de aanwezigheid van continenten allemaal tot hogere opzwellingscijfers hebben geleid.

Het nieuwe onderzoek zal helpen de huidige parameters uit te breiden die worden gebruikt bij het zoeken naar bewoonbare exoplaneten, momenteel zijn die gericht op temperaturen en op het potentieel voor vloeibare oceanen. “Niet alle oceanen zijn even gastvrij”, legt Olson uit, “en sommige oceanen zijn betere plaatsen om te wonen dan andere vanwege hun wereldwijde circulatiepatronen.”

Wetenschappers schatten dat tot 35 procent van alle bekende exoplaneten die groter zijn dan de aarde, rijk aan water zouden moeten zijn, dus er is voldoende potentieel.

Bron: RT.com

Plaats een reactie